Trágya menedzsment

A komáromi tehenészeti telepen 2015-ben épült meg az első vízöblítéses istálló, aminek köszönhetően a hagyományos trágyakezelés fokozatosan kezdett átalakulni. Jelenleg 6 db istállóból vízöblítéssel távolítjuk el a trágyát és a további 3 épülő istállóba is ilyen rendszer kerül beépítésre.

A rendszer működése
A 40.000 m3-es víztározó medencééből szivattyúval juttatjuk el az öblítővizet a telepre. Minden istállóhoz tartozik egy 300 m3-es tározó, innen történik az istálló öblítése. Az így keletkezett nagy mennyiségű hígtrágya egy trágyaaknába kerül, ahonnan szivattyúval átnyomjuk az ülepítő medencerendszerbe. Itt történik meg a nagymennyiségű híg fázis leválasztása, ami visszakerül a 40.000 m3-es medencébe. Ezután a szeparálás következik.

Öntözési időszakban a nagy medencéből (40.000 m3) a jelentősen felhígított trágyás víz öntözővízként kijuttatásra kerül. Mivel a nagy medence öntözővíz tározóként is működik, az öblítő rendszerbe folyamatosan tudunk „friss” vizet pótolni.

A kiszeparált trágya komposztálás után kiszórásra kerül a földekre. A hígtrágya lengőcsöves öntözési móddal kerül kijuttatásra a használatunkban lévő szántóterületekre.