Borjúnevelés

A sikeres tejtermelés alapja a hatékony borjúnevelés. Ebben az időszakban alapozza meg a jövőbeli tehenek magas hatékonyságát és hosszú hasznos élettartamát. A borjúnevelés időszaka számos lehetőséget kínál a meglévő tartalékok intenzívebb felhasználására, valamint a költségek csökkentésére a nevelési időszak lerövidítésével. Az intenzív nevelés korán kifizetődik. A borjakat pozitívan befolyásolja a szervfejlődésük, így már az első laktáció során magasabb teljesítménnyel indulnak. Ezért kifejezetten odafigyelünk fiatal állatainkra.

A csémi és komáromi tehenészetekben eltérő tartástechnológiát alkalmazunk a telepi sajátosságok miatt. Csémen hagyományos technológiával, egyedi ketreces tartással dolgozunk, míg Komáromban 2021-ben került átadásra egy új itató automatás borjúnevelő egység, ahol 7 napos kortól kis csoportokban tartjuk az állatokat.

A SOLUM-nál a borjúnevelést föcstejitatással kezdjük, hogy az újszülött állatok megkapják a szükséges antitesteket. A kolosztrum ezáltal biztosítja a passzív immunizációt. Az újszülött borjak átlagosan 10 napot töltenek a borjúketrecben, ahol cumis vödörből kapnak inni az állatok. Az első ellésű állatok után egy, a többször ellett tehenek után pedig két napig kapják az anyjuk tejét. 10 napot követően itató automatás istállóba kerülnek, csoportonként 20 egyed. Az itatási mennyiséget a kezdeti 8 literről fokozatosan 12 literre emeljük. A választás 70 naposan történik. Kb. két héttel a választási kor előtt az itatott mennyiséget csökkenteni kezdjük. Ennek az a célja, hogy mire a borjak leválasztásra kerülnek, addigra már csak száraz takarmányt vegyenek fel.

A csémpusztai telepen a borjak elé a csoportos istállóba kerülés első napjától száraz TMR kerül, ami kukoricából, búzából, szójából, komplett premixből, szalmából és melaszból áll. A borjak ezt kapják 4-4,5 hónapos korukig. Pozitív hatása megmutatkozik a borjak küllemében, gyarapodásában és a zökkenőmentes választásban. A komáromi telepen a borjak 30-35 napig Sano Meggi Müslit kapnak, ezt követően nedves TMR-t.

A borjúnevelés ezen szakaszában a borjú egészsége és a kérődző jelleg gyors fejlődése kerül a középpontba. Célunk a hasmenés és egyéb életveszélyes betegségek elkerülése, illetve a borjú elhullások minimálisra csökkentése. Ezért szükséges különösen nagy hangsúlyt fektetni a borjaknak adott tejre és a borjústarterekre.

Lényeges, hogy a borjak mindig elegendő mennyiségű vizet kapjanak a szilárd takarmányfelvétel növelése érdekében. Csak az itatási fázis után fejlődik a bendő felvevőképessége, a nagyobb mennyiségű tömegtakarmány elfogyasztása következtében.