Takarmánynövény termesztés

A takarmánynövény termesztést a komáromi és a csémi tehenészetünk kiváló minőségű takarmánnyal történő ellátása érdekében folytatjuk.

Legfontosabb takarmánynövényünk a silókukorica. A tehénállomány kukorica szilázs takarmány igénye összesen 30.000 tonna/év. A silókukorica termesztését öntözött táblákon végezzük. Az öntözés biztosítja a termesztését biztonságát. Száraz, aszályos években is megtudjuk termelni a szükséges elvárt hozamot és a minőséget.

A silókukoricát fővetésben és másodvetésben is termesztjük. A másodvetés a tavasszal szenázsnak betakarított rozs után történik. Talajművelést precíziós gépekkel forgatás nélkül szántóföldi kultivátorokkal végezzük.

Ami a fajtahasználatot illeti több nemesítő ház kukorica hibridjeivel dolgozunk. Évente 12-16 hibridet vetünk. A fajtákat úgy választjuk és vetjük, hogy a tervezett szeptemberi 8-10 napos betakarításra minden területen az optimális 32% szárazanyag érettséget érjék el a silókukoricák. A helyspecifikus termesztési rendszerben a területek különböző idejű vetését a hibridek különböző tenyészetidejű alkalmazásával egységesítjük. Nagyon fontosnak tartjuk a magas növényhozam elérése mellett a kukorica szilázs kiváló minőségének biztosítását. Fontos értékmérőnek tartjuk 6,5 MJ/kg szárazanyagnál nagyobb laktációs nettó energia, és a 55%-nál nagyobb NDFD emészthető rost frakciót. A silókukorica szántóföldi értékmérőjének tartjuk a hektáronként megtermelt szárazanyagra számított emészthető rost frakciót.