Üszőnevelés

Az üszők határozzák meg néhány éven belül az állomány minőségét, ezért a nevelésükre is fokozottan kell figyelni. Az üszőnevelés alatt 3 fázisra osztottuk a takarmányozást, hogy kielégítse az állat szükségleteit és hozzájáruljon a magas tejtermelési potenciál kiaknázásához.

A neveldébe kerülést követően az állatoknak magas napi tömeggyarapodást kell elérniük, ugyanakkor egészségesnek, az egyes csoportoknak pedig egységesnek is kell lenniük. Különösen fontos a jó testfejlődés és a megfelelő tőgyszövet növekedés. Célunk, hogy választástól 9 hónapos korig az átlagos napi tömeggyarapodás érje el legalább az 1.000 grammot, hogy az üsző jól fejlődjön, és később tehénné válva olyan hatékony anyagcserével rendelkezzen, mely képes magas tejhozamot produkálni.

A 2. nevelési szakaszban felkészítjük az állatokat az első vemhesség optimális testsúlyához. Itt a legnagyobb kihívás, hogy elkerüljük az elhízást, és elérjük az optimális súlyt az első termékenyítés tervezett idejére, ami 14 hónapos életkorban történik. Ebből az okból kifolyólag visszafogottabban takarmányozunk. 9 hónapos korban a napi testtömeg gyarapodás 750-800 grammra csökkentjük annak érdekében, hogy az üsző növekedése folyamatos legyen és ne forduljon elő túlkondícionálás. Ezért az adag “könnyedebb” és így olcsóbb is. A jó takarmányozásnak és a kitűnő tartási feltételeknek köszönhetően az állatok 14 hónapos korukra 420 kg-os tömeget érnek el.

Az üszőnevelés utolsó fázisában az állatok nevelését tovább lassítjuk. A cél a napi 650-700 grammos súlygyarapodás, így a fiatal állatok 24 hónapos korukban, az első elléskor kb. 620 kg-ot fognak nyomni.