Állattenyésztés – Csémi tehenészet

A csémi tehenészeti telep 1976-ban épült kaliforniai mintára. A több mint 10 hektáron elhelyezkedő telep többszöri átépítés során érte el jelenlegi struktúráját, ami 2014-ben került kialakításra. Az állomány elhelyezése pihenőboxos istállókban történik, ahol a tartástechnológia a modern tehén igényét szolgálja. Istállónként 144 pihenőbox és 2 horizontális ventillátor kapott helyett. A nyári melegben zuhanyzó kapukat és zuhanyzó folyósót biztosítunk az állátok számára.

2022-ben ATK pályázat keretében a telep támogatást nyert kettő 600 férőhelyes istálló és egy 2 x 24 fejőállást magába foglaló Boumatic Xpressway fejőház megépítésére. Az eddigi technológiai fejlesztések mind pozitív hatást gyakoroltak az állomány tejtermelésére. Bízunk benne, hogy az állatok ezt is pozitívan fogják lereagálni. Jelenleg 1200 tehén van a telepen, naponta háromszor fejünk és kétszer takarmányozunk. A fejlesztések eredményeként további 200 tehén és szaporulata válik elhelyezhetővé a hatékonyság fokozása és a versenyképesség megtartása érdekében.

A tömegtakarmány bázis kukoricaszilázsra és rozsszenázsra alapozott. A takarmányozást Sano koncepció alapján hajtjuk végre hazai és külföldi szaktanácsadók segítségével. Ennek a csapatmunkának eredményeként a laktációs termelésünk az ország élvonalában helyezkedik el. Éves szinten közel 14.000 kg-os zárt laktációt érünk el tehenenként.

A borjúnevelés során fokozottan figyelünk a higiéniára, hogy a borjak biztonságban nőjenek fel és egészségesek legyenek, hiszen belőlük fogjuk kinevelni a jövő teheneit. A borjak 2 naposan kerülnek át az elletőből a neveldébe. A borjak választása 67-73 napos korban történik, majd 120-130 naposan kerülnek át a növendék telepre. A növendék üszők jelenleg a cég újpusztai telephelyén vannak elhelyezve.

A Kisigmánd külterületén, Újpusztán található telephelyen kb. 950-1.000 növendék marhát, illetve 100-120 szárazonálló tehenet látunk el. Fő célunk, hogy jó kondíciójú, egészséges, nagy tejtermelő képességű tenyészüszőket állítsunk elő a tehénállomány utánpótlásához. Mélyalmos és pihenőboxos, karámmal ellátott istállókban tartjuk az állatokat. A vemhesülési index 1,75 körül van a telepen, ami a technológiához képest jó eredmény.