Szarvasmarha állattartó telepi rekonstrukció a Solum Zrt. csémi szarvasmarha telepén

Kedvezményezett neve: SOLUM Mezőgazdasági Ipari és Kereskedelmi Zrt.
Pályázati felhívás: Állattartó telepek fejlesztésének támogatása, VP2-4.1.1.-20
Projekt címe: Szarvasmarha állattartó telepi rekonstrukció a Solum Zrt. csémi szarvasmarha telepén
Projekt azonosító száma: 3297895638
Szerződött támogatás összege: 2.258.832.057.- Ft
Támogatás mértéke: 50 %
Projekt befejezési dátuma: 2024.03.26.

Projekt tartalmának rövid bemutatása:

A fejlesztés célja csémi telepünk versenyképességének biztosítása, mely több innovatív megoldást is tartalmaz. Felépült az új fejőház 1.590 m2 hasznos alapterülettel, valamint 2 db, egyenként 600 férőhelyes termelő tejelő tehénistálló. Megvalósult a csapadékvíz elvezetése, szociális épület kivitelezése, telepirányítási rendszer, állatmonitoring, napelemes rendszer, 2 db termelő istállón belüli trágya építészet, 2 db termelő istálló beépített technológia és beépített trágya technológia, 2 db Fullwood JOZ Moov Pro 2.0 takarmány visszatoló gép, MANITOU MLT 961 160 V+ teleszkópos rakodógép, KRONE BigX780 önjáró silózó adapterekkel, SILOKING önjáró keverő és kiosztó kocsi 4.0 System 500+ 25 m3.

A szigetüzemű napelemes rendszer telepítése biztosítja a tejkiosztó kocsi töltését, vásárolt villamos energia felhasználása nélkül. A 2 db Fullwood JOZ Moov Pro 2.0 takarmány visszatoló gép használata technológiai innovációt jelent. A korszerű fejőtechnológia használata nem csupán a telep kapacitását növeli, de alacsonyabb karbantartási és fajlagos energia igény mellett biztosítja a termelési feltételeket. Az új istállók a tehénállomány tartásának gazdaságos és versenyképes feltételeit teremtik meg. A telepirányítási rendszer használata pontos és aktuális információkat szolgáltat a termelésről, a termelési paraméterek folyamatos fejlesztését biztosítva, növelve a termelékenységet. A régi, összesen 55.500 literes hűtőkapacitás a fejlesztés hatására 70.000 literre bővül, ami a minőségi paraméterek megőrzését biztosítja. A takarmányozás javítása érdekében a technológiai szükségszerűség indokolta az önjáró silózó és önjáró etető kocsi beszerzését, ami jobb minőségű takarmányozást, ezáltal magasabb volumenű tejtermelést és bevételeket eredményez. A telepen szervezeti innovációt jelent a telepirányítási rendszer és állat monitoring bevezetése. A RealTime SmartTag egy olyan kombinált rendszer, amely egyrészt megoldja a fejőházi állatazonosítást, másrészt pedig folyamatosan valós időben képes nyomon követi és rögzíteni az állatok viselkedését (aktivitás, evés, kérődzés, pihenés). A dolgozók így bármikor aktuális képet kaphatnak az adott egyedről. A rendszer tartalmaz 1500 db egyedi azonosítót, és 2 db nagy hatótávolságú antennát. A SmartDairy telepirányítási rendszer tartalmazza a tehénállományra vonatkozó szakmai adatokat, támogatva a döntéshozatalt. A hálózat vezérlője közvetlen hálózati kapcsolatban van az állatazonosítás vezérlőkkel, a leemelő automatikákkal és tejmennyiség mérőkkel. Központi számítógép értelmezi és szervezi a beérkező adatokat, melyeket riportok, táblázatok, statisztikák formájában prezentál a felhasználók részére.

Összességében a korszerű telep kialakításának és technológiával való felszerelésének eredményeként hosszú távra biztosított versenyképességünk.