Tejelő tehén takarmányozás

A SOLUM Zrt. két tehenészeti telepén összesen több mint 2.200 tehén található 14.000 kg feletti standard laktációs tejtermeléssel. A tehenészetek Magyarországon és Európában is kiemelkedő teljesítményű üzemnek számítanak. A takarmányozási rendszert a Sano takarmányozási koncepció alapján alakítottuk ki, figyelembe véve a telepi sajátosságokat és a nagytejű tehenek igényeit.

Szárazonállás

A szárazonálló időszakban a teheneket a következő laktációra készítjük fel. Ebben a fázisban erősen nő a magzat, a méh, a méhlepény és a magzatvíz mennyisége. Megkezdődik a tőgymirigy regenerációja. Ezért a takarmányozást a következő laktációra készülve kell optimálisan összeállítani, figyelembe véve a telepi lehetőségeket. Az előkészítés időszakában magas anionos előkészítést alkalmazunk folyamatos kontroll mellett.

Ellés

Az ellésnél a tehén takarmányfelvétele relatíve alacsony, az ellést követő első hetekben a napi tejtermelés viszont nagyon intenzíven nő. Célunk, hogy a laktáció elején a szárazanyagfelvétel meredeken emelkedjen, és mielőbb megszüntessük az energiahiányt. Fontos, hogy megelőzzük az anyagcsere rendellenességet (pl. ketózis), elkerüljük az oltógyomor áthelyeződést (OHV) és a magzatburok visszatartást.

Laktáció

A laktációs időszakban ‒ különösen magas tejhozamnál ‒ nagyon fontos, hogy a tehenek megfelelő mennyiségben vegyék fel a szükséges tápanyagot és optimálisan hasznosítsák azt a magas tejhozam, a jó tej-beltartalom, a gyors involúció, a kiváló szaporodásbiológia és az általános egészség elérése és megőrzése érdekében.

A takarmányozás bázisát a saját termelésű és készítésű tömegtakarmány adja. Ehhez magas tápanyagtartalmú és emészthetőségű abrak komponenseket, és a Sano különösen magas termelési szintet is kiszolgálni képes takarmánykiegészítőit illesztettük be.

Összesen két tejelő adaggal dolgozunk: fogadó- és nagytejű TMR. Ezeket az adagokat úgy állítottuk össze, hogy kielégítsük az összes termelő állat igényét. Az állatok etetése napi két alkalommal történik.